Eislöcher bij Sankt Michael

Het belooft een zonnige, warme dag te wordenKlik hier voor de kaart van St. Michael Zondag, 2-7-2006
Na een relatief goed verlopen nachtrust, staan Ans en ik rond zeven uur op. De zonnestralen werpen hun licht al tussen de lamellen van onze balkondeur, het belooft een zonnige, warme dag te worden. Snel zoek ik het balkon op en geniet van deze eerste ochtend in onze vakantie.

Na het ontbijt is het tijd voor een kopje koffie. En welke plek is beter dan ons balkon met dat schitterende uitzicht over het Eisacktal, de Geislergruppe, Plose, de Peitlerkofel en de Schlern. Genieten is het credo voor deze zonovergoten ochtend en lui leunen Ans en ik dan ook achterover terwijl we de koffie zijn werk laten doen, er moet tenslotte ook nog een doel voor deze dag worden uitgezocht.

Na kort beraad zijn Ans en ik eruit: het wordt dagtocht 14 “Bibberen in de wijngaarden” die staat beschreven op blz. 82 van de reisgids “Dolomieten, ANWB Actief”.

Snel vinden we een heerlijk terras bij een mooi hotel/restaurant.Wanneer Kees en Anita om half tien bij ons arriveren, doen wij snel kond van onze plannen. Kees en Anita hadden als eerste wandeling eenzelfde inspanning in gedachten en wij zijn het dus snel eens. We besluiten om met twee auto’s te rijden. Mocht er met mij iets ‘mis’ gaan, dan hoeven we dus niet met z’n viertjes naar huis. We spreken af op een parkeerplaats in het centrum van St. Michael.

Hoewel het aanbod van ruime parkeerplaatsen in St. Michael groot is, hebben we elkaar snel gevonden. St. Michael doet op deze ochtend, zoals zovele stadjes, wat uitgestorven aan. Maar dit kan voor ons de pret niet drukken. Snel vinden we een heerlijk terras bij een mooi hotel/restaurant.

Hoewel ik het dit jaar wat rustig aan wil doen met het drinken van cappuccino en het eten van apfelstrudel, kan ik de verleiding niet weerstaan ...Hoewel ik het dit jaar wat rustig aan wil doen met het drinken van cappuccino en het eten van apfelstrudel, kan ik de verleiding niet weerstaan om in de schaduw op een mooi terras eerst te genieten van een kop cappuccino alvorens we beginnen aan een wandeling door het stadje. ...

Over St. Michael (St. Michele)

St. Michael heeft een mooie hoofdstraat met huizen in de karakteristieke stijl van de streek. De parochiekerk St. Paolo stamt uit 1237, maar het huidige bouwwerk is 16e eeuws. Naar de Kalvarienberg westelijk van St. Michael voert een kruisweg met zeven kapellen. Zijn versierd met fresco's die het Lijdensverhaal uitbeelden en de houtsculpturen (omstreeks 1835) zijn van de hand van Anton Reinhalter uit Bolzano. Op de Kalvarienberg staat de Gleifkapelle, een barok bouwwerk uit 1717-20. De ingang word afgesloten door een smeedijzeren hek uit 1720. Eveneens van die tijd dateren de drie altaren en de schilderijen, alles van onbekende meesters. Vanaf het terras voor de kerk hebt u een schitterend zicht op Bolzano met daarachter de Schlern en Catinaccio.

Vanaf het terras voor de kerk hebt u een schitterend zicht op Bolzano met daarachter de Schlern en Catianccio

Ten zuidwesten van St. Michael (bij buurtschap Pigano) ligt het Schloss Gandegg, een stoer en oorspronkelijk middeleeuws gebouw, maar in de renaissanceperiode verbouwd. Het bezit nog vier ronde hoektorens en de binnenhof wordt omgeven door arcaden. Vlakbij staat de barokke kapel Maria Schnee uit de 17e eeuw. Er min of meer tegenover staat Schloss Englar (nu ingericht als een hotel) uit omstreeks 1500. Ook hier staat een kapel, in 1475 gewijd aan St. Sebastiaan. Volgt u het weggetje verder westwaarts (heuvelop) en vervolgens noordwaarts, dan komt u eerst bij Schloss Moos-Schulthaus, een klein, eenvoudig jachtslot met een berkoorlijk interieur, dat een goed beeld geeft van de Süd Tiroler wooncultuur in vroegere eeuwen en vervolgens bij Schloss Valentin met zijn Italiaans loggia en een gotische kapel uit de 16e eeuw.

Heel bijzonder is een bezoek aan de Eislöcher aan de voet van de Monte Ganda. Bij Schloss Gandegg voert een voetpad ernaartoe. De Eislöcher zijn holen en gaten in de rotsen, die in de zomer nog gedeeltelijk ijs bevatten. De hierdoor veroorzaakte koelte maakt dat rondom deze holen een alpiene flora voorkomt.

(Overgenomen uit de ANWB reisgids, gouden serie: Dolomieten-Gardameer)

Een leuk binnenkomertje vanaf de parkeerplaats Kerk St. Paola
Na wat geslenter door het stadje, beginnen we aan de wandeling Maar zoals zo vaak, blijkt een weg naar een kapelletje voor mij vaak, en zeker bij deze hitte, een lijdensweg en het eist dan ook z’n tol.
... Na wat geslenter door het stadje, beginnen we aan de wandeling. Het begin van de wandeling is, na wat zoek- en info-werk van Ans en Anita, relatief snel te vinden. De weg door het bos slingert zich in 20 minuten omhoog naar de barokke Gleifkapelle. Het uitzicht over de wijnbouwstreek is, zoals het in het boekje staat, fenomenaal. Maar zoals zo vaak, blijkt een weg naar een kapelletje voor mij vaak, en zeker bij deze hitte, een lijdensweg en het eist dan ook z’n tol. Bij de kapel - ook in de kapel, want daar is het zo heerlijk koel - rusten we even voordat we in de volle zon tussen de wijnranken onze wandelingen vervolgen. ...
De weg door het bos slingert zich in 20 minuten omhoog naar de barokke Gleifkapelle. In de kapel is het heerlijk koel, dus ff rusten.
Impressie van onze wandeling naar Eislöcher.


Interval seconden
... Halfweg de wandeling, is de afslag naar de Eislöcher. We gaan hier het bos in en komen vrij snel bij de Eislöcher. Wel beste lezer, snak je op een warme dag naar wat verkoeling, dan is een bezoek aan de Eislöcher zeker aan te raden. In een 200 m lange en 20 tot 40 m brede strook aan de voet van de bergstorting welt tussen de grote rotsblokken koude lucht op zodat er hier een microklimaat heerst dat vooral hoogzomer een schril contrast vormt met de normale temperatuur. Het heeft tot gevolg dat hier alpiene planten groeien zoals vossenbes, alpenclematis en alpenroosje, die gewoonlijk veel hoger in het gebergte voorkomen.

Men gaat ervan uit dat de koude lucht afkomstig is van koude lucht die hoger in het gebergte in kloven in het gesteente zakt en op deze plaats bij de bergstorting uitstroomt. Door die grote verschillen in temperatuur komen er in dit gebied 500 verschillende plantensoorten voor, uiteenlopend van mediterrane donzige eiken en hopbeuken op de helling naar de Gleifkapelle, de gematigde klimaatbomen als tamme kastanjes in het bos en de genoemde hooggebergteplanten.

Bij hotel/restaurant/café Stroblhof op het Weingut Tenuta komt ons de verleidelijke geur van o.a. oleander en jasmijn ons uitnodigend tegemoet.Maar hoe mooi ook, na wat stil zitten bij de Eislöcher begint het toch wat fris te worden. We lopen dan ook terug naar de weg en zetten de wandeling voort. Niet voor lang echter, want bij hotel/restaurant/café Stroblhof op het Weingut Tenuta komt de verleidelijke geur van o.a. oleander en jasmijn ons uitnodigend tegemoet waaien voor een kop koffie met koek. Het ziet er heel chic uit en we vrezen dan ook voor de prijs die we voor dit lekkers moeten betalen. Maar onze vrees blijkt onterecht: in vergelijking met ons dure Nederland mogen dit peanuts genoemd worden.

Het bevalt ons op het terras bij Stroblhof uitermate goed en het kost ons dan ook wat moeite om onszelf overeind te krijgen en de weg te vervolgen. Vanaf hier is het niet ver meer naar het centrum van St. Michael. Onderweg blijven we ons in de zondagse stilte van dit stadje toch verbazen over de mediterrane uitstraling. Het lijkt dat overal de mooiste bloemen staan te wachten om gefotografeerd te worden.

De gotische kerk in St. Pauls uit 1552 heeft een typesche uienspitsWanneer we bij de parkeerplaats zijn aangekomen, besluiten we om nog even door te rijden naar St. Pauls. St. Pauls heeft een historisch centrum. Maar ondanks dat zijn we, waarschijnlijk toch te vermoeid, snel uitgekeken in dit vriendelijke stadje. ...

 

Interieur van de ker in St. Pauls Kerkhof elders in St. Pauls is mooi ommuurt
Historisch centrum van St. Pauls Historisch centrum van St. Pauls

... Bij thuiskomst blijkt Sandra om 13:05 uur een bericht te hebben gestuurd: “Zijn goed aangekomen. Het is hier erg mooi, nu even uitrusten.”. Natuurlijk weten wij dat het hier mooi is, maar het toch altijd weer deugd om dit bevestigt te krijgen van een paar ‘nieuwkomers’. Snel beantwoord ik het berichtje van Sandra met een hartelijk welkom en ga over tot de orde van de dag en terwijl Ans het eten klaar maakt, zet ik bij het drinken van een glaasje wijn de foto’s op mijn laptop. Ampersand kom ik erachter dan Ans met haar nieuwe Canon 30D al meer dan 10.000 foto’s heeft gemaakt. ...

Zicht op Gufidaun waar Sandra verblijft vanaf ons balkon in Feldthurns

... ’s Avonds komen Kees en Anita nog even langs om een kop koffie te drinken en de foto’s te bekijken. Plannen voor de volgende dag maak ik nog niet, eerst maar eens kijken hoe het morgen gaat.

vorige pagina /
volgende pagina

Startpagina Startpagina