Maltatal en Gmünd

Zicht op de 'Alte Burg in Gmünd' vanuit het centrum van GmündKlik hier voor de kaart naar Gmünd en het MaltatalDonderdag, 10 juli 2008
De rit vanaf de parkeerplaats aan het Kölnbreinspeicher door het Maltatal naar Gmünd verloopt zonder problemen. Voor de stoplichten op het traject hoeven we nauwelijks te wachten en rond half zes rijdt Kees zijn Subaru op de parkeerplaats buiten Gmünd direct langs de weg. Het is rustig en hoewel boven onze hoofden de lucht nog blauw vertoont, zien we in de verte de lucht dichttrekken.

We nemen onze camera’s en lopen het historische stadje in. Wanneer we bij Vinothek Bacchus zijn, komt Kees plots aanlopen met de familie die we al twee keer eerder vandaag zijn tegengekomen. Van trakteren komt niets terecht, maar voor de aardigheid maken we een aantal foto’s op de trap van Vinothek Bacchus.

We lopen verder naar het centrum en nadat we nog een aantal foto’s van de stadstoren aan de andere zijde van het stadje hebben gemaakt, besluiten we in een van de restaurants te eten. Terwijl we aan de tafel schuiven, begint het buiten te regenen. Niets aan de hand: de bediening is perfect, de mensen zijn er aardig en het eten smaakt voortreffelijk....

Wanneer we bij Vinothek Bacchus zijn, komt Kees plots aanlopen met de familie die we al twee keer eerder vandaag zijn tegengekomen.
Wanneer we bij Vinothek Bacchus zijn, komt Kees plots aanlopen met de familie die we al twee keer eerder vandaag zijn tegengekomen.
De Alte Burg van GmündHistorisch steegje in GmündKees ontmoet 'familie trap'Niet trakteren, maar wel op de fotonoorden van de Hauptplatz ontwaar je de gotische, driebeukige hallenkerk Pfarrkirche Mariä Himmelfahrt (1339 ) met een barok interieurOorlogsmonumentKunstGmündBron in Gmünd
De Alte Burg van Gmünd

Een van de historische steegjes in GmündGmünd

De Lieser stroomt eerst evenwijdig aan de Malta tot zij bij Gmünd met die rivier samenvloeit en daarna bij Spittal an der Drau in de Drau uitmondt. Gmünd ligt in het Unter Liesertal, waarin het Maltatal uitkomt, en aan de Tauern-autobahn met de Katschbergtunnel. Het middeleeuwse vestigingstadje vierde in 1996 zijn 650-jarig bestaan. Het is nog in het bezit van13e-eeuwse stadswallen met vier poorten en bestaan uit niet veel meer dan een rechthoekige staduitleg met een langgerekt hoofdplein en een paar stegen die met veel zorg in oude staat zijn hersteld. Sinds 1240 behoorde Gmünd aan de aartsbisschoppen van Salzburg. Voor hen was het een steunpunt op de belangrijke handelsweg München-Salzburg-Radstädter Tauern-Venetië. In 1654 kocht Graaf Christoph Lodron de stad van het aartsbisdom Salzburg. Branden, de pest en een aardbeving wist het stadje te weerstaan. Door handel en mijnbouw kwam het tot grote welvaart.

Bezienswaardigheden
Vanuit het zuiden rijd je Gmünd binnen over de Maltabrücke en onder de sierlijke 16e-eeuwse Untere Tor door de langwerpige Hauptplatz op. Op nr 13 staat het Stadtmuseum. Op het gezellige plein met terrasjes aan de voet van gotische, renaissance- en barokgevels overheerst het 16e-eeuwse laatgotische Rathaus. Tenminste twee historische herbergen hebben hier de tijd doorstaan. Gasthof zur Post en Gasthof Kohlmayr zijn oude familiebedrijven en alleen al hun interieur is de moeite van een bezoek waard. De Obere Tor 17e-eeuws grenst aan het Neue Schloss (1654), dat uit drie vleugels rond een vierkant binnenhof bestaat. Het telt vier verdiepingen. Aan de open zijde van het slot geven poortjes toegang tot een park. Twee grote, stenen leeuwen die hier staan, zijn afkomstig uit de Mirabellgarten in Salzburg. Met het feit dat hier eens Ferdinand Porsche woonde en werkte, maakt Gmünd goede sier. De beroemde autoconstructeur en grote man van de Porsche fabrieken verbleef hier zes jaar, tot 1950. Op de toen nog smalle wegen testte hij zijn sportwagens. In 1982 werd in de Rietergasse nr. 4 een Porschemuseum geopend. Evenwijdig aan de hauptstrasse lopen nauwe sfeerrijke stegen als de Kirchgassa en de Hintere Gasse. Een vreemd museumpje is gewijd aan de laatste voltrokken terechtstelling in Gmünd in het jaar 1773. Boerin Eva Faschaunerin vergiftigde haar echtgenoot met arsenicum. De kerktoren waar zij werd opgesloten, staat op een binnenplaats, zelfs de galg zie je in een steeg in volle glorie (Kirchgasse). Ten noorden van de Hauptplatz ontwaar je de gotische, driebeukige hallenkerk Pfarrkirche Mariä Himmelfahrt (1339 ) met een barok interieur en de Raitenaukapel. Daarnaast staat een gotische Totenkarner, met enigszins verbleekte 14e-eeuwse fresco’s. Nabij de Maltator (1504) imponeert de ruïne van het door een brand in 1886 verwoeste Alte Schloss 14e-eeuw nog steeds. Nabij de Lieser aan de Katschbergstrasse vind je een curiositeit, de Kirche der Kreuzabname Christi, een kerk in twee delen gescheiden door een weg. In het ene deel staan het altaar en de pastoor en in het andere luisteren de gelovigen, gezeten op twee verdiepingen boven elkaar, naar zijn preek. De communicatie is mogelijk omdat de kerkdelen aan de straatkant open zijn. Deze constructie was noodzakelijk omdat de toenmalige kapel op het uiterste puntje van een rots stond en de ruimte aan de overzijde van de weg beperkt werd doordat een rotswand daar weer steil omhoog liep.

(Overgenomen uit de ANWB reisgids 'ANWB Goud': Salzburg Karintië)

16e-eeuwse Untere Tor
Klik hieronder op één van de foto's
16e-eeuwse Untere Tor gmund2gmund2
16e-eeuwse Untere Tor 16e-eeuwse Untere Tor gmund2
16e-eeuwse Untere Tor 16e-eeuwse Untere Tor De Alte Burg van Gmünd
Kerktoren van de Pfarrkirche Mariä HimmelfahrtKerktoren van de Pfarrkirche Mariä Himmelfahrtdriebeukige hallenkerk Pfarrkirche Mariä Himmelfahrt (1339 ) met een barok interieur
driebeukige hallenkerk Pfarrkirche Mariä Himmelfahrt (1339 ) met een barok interieurdriebeukige hallenkerk Pfarrkirche Mariä Himmelfahrt (1339 ) met een barok interieurHistorisch steegje in Gmünd
OorlogsmonumentOorlogsmonumentHistorisch steegje in Gmünd
 

...Wanneer we een uurtje later weer naar buiten gaan, is het droog. We maken nog een korte wandeling door het andere deel van het stadje alvorens we terugkeren naar de parkeerplaats.

Tja, en dan gebeurt het onvermijdelijke: Kees druk aan het fotograferen, Ans en ik in een andere hoek aan het fotograferen en plots zijn we elkaar kwijt. Ik ga op de parkeerplaats kijken en Ans loopt weer terug het stadje in. Maar Kees en Anita zijn in geen velden of wegen te zien. Ans en ik besluiten naar de auto te lopen en daar te wachten. Eens zullen die twee wel verschijnen. Maar op weg naar de parkeerplaats, komen Kees en Anita om het hoekje kijken. Blijkbaar waren die twee op het moment dat ik op de parkeerplaats heb gekeken, net een stukje verder gelopen voor het maken van een foto. Och, kan gebeuren! We stappen in, het is inmiddels kwart voor negen, en rijden goed gemutst naar huis. Het was een mooie dag.
 
naar boven
 
vorige pagina /
naar boven
/ volgende pagina